вторник, 2 февраля 2016 г.

Виховна година
«Чекаємо Свято Миколая»

Підготувала:вчитель
Манжосова Т.В.

2015 грудень
Тема: Свято Миколая.
Мета:поглибитизнаннядітей про свято Миколая, ознайомити з історієюжиттяМиколая; розвиватихорошіморальніякості на основі прикладу справ Миколая; виховуватилюбов до ближніх, вмінняцінувати те, щоодержуєш.
Хід проведення:
Учитель.Діти, відгадайте загадку:
Ходить він завжди вночі,
Має від дверей ключі,
знає, хто живе і де,
як себе щодня веде.
Чемним діткам, хоч потроху,
В чобітки та у панчохи
Він кладе потішки,
А нечемним - мишки!
Хто це? Швидко відгадай!
Це наш любий ...(Миколай)
Вступне слово вчителя.Дорогі діти! Ми зібралися сьогодні напередодні дуже гарного, доброго, світлого свята – Дня Святого Миколая. Давайте пригадаємо історію виникнення цього свята.
Ми вже з вами звикли зустрічати Новий рік з Дідом Морозом і вважаємо, що так було завжди. Тим часом не так давно в Україні Новий рік зустрічали зі Святим Миколаєм, більше знаним у народі як Миколай-чудотворець. У зимову ніч, з 18 на 19 грудня, святийМиколайспускався на срібнійвервечці з неба. Сивобородий, у довгійзолотистійнакидці, він приходив до кожноїхати, розкладавподарунки: чи то під подушечки, чи в черевички. Не обминаввінжодноїдитини.
Про історію виникнення свята.
Миколай-угодник - один з найулюбленішихнароднихсвятих, з іменемякогопов'язанабезліч легенд і переказів. Купці, мореплавці та землепрохідцібачили у Святому Миколаїсвогоохоронця й заступника. Миколаяшанувалив Україні, уважаючийого покровителемВійськаЗапорізького. Ще за життяйогоназивалибатькомсиріт, бідних, знедолених.
Народивсявін у містіПатарі, що в ПівденнійІталії, приблизно 280 року. Післясмертібатьків 17-річний Миколароздав усе своємайнобідним людям і вирушив до Палестинивклонитися святим місцям.
         Повернувшись, він став священиком. Відтоді Миколай допомагав усім, хто потребував його допомоги: хворих лікував, рятував рибалок, запобігав стихійному лиху. Незважаючи на високе становище в церкві, Миколайбувлюдиноюскромною, носив простийодяг, їв один раз на день, недосипав, віддаючинічний час молитвам. У грудні 343 р. Миколай помер.
Поховалийого в соборному храмі м. Міри. У 1087 р. мощі святителя булиперенесені до м. Бар. А 9 травнямощі перенесено в церквуІоаннаПредтечі. Звідси й походить свято весняногоМиколая.
Записана такалегенда про СвятогоМиколая.
«СвятийМикола на небі не сидить, а на землі людям помагає. Не те щоКасіян - за паничаубрався й до Бога пішовжалітися на людей. Вони, - каже, - Миколушанують, почитають, у йогоім'я церкви будують, а мене й не згадують!»
Бог вислухавКасіяната йкаже до янголів: «Покличтемені Святого Миколу. Скажіть, щоб зараз прийшов!».
- Немайого на небі! - кажутьянголи.
- А де ж він?
- Пішов на Чорне море людей рятувати!
- Почекай, - каже Бог до Касіяна, - Миколаприйде, тодіпоговоримо!
За якийсь час Бог зновупосилаєянголів за святим Миколою.
- Нема його, - кажутьянголи, - на землівідпожежі людей рятує!
Утретєпосилає Бог янголів за святим Миколаєм.
- Немаєйого, - кажутьянголи, - вінкайданирозбиває,козаків з неволівизволяє!
Аж за четвертим разом з'явивсяСвятийМиколай перед Богом. У старійсвитині, мотузкомпідперезаний, чоботи в болоті й руки у грязюці.
- Де тибув? - спитав Бог.
А СвятийМиколаййомувідповідає:
- Помагавмужикові воза з багнавитягнути!
- Ось бач, - каже Бог до Касіяна, - за що люди йогошанують? Віннанебі не сидить, а на земліділоробить, а ти паном тут, на небі, кутки обтираєш. Ідигетьвід мене! Будуть тебе люди боятися, а не шанувати. Миколу ж будутьзгадуватидвічі на рік».
З того часу народ святкуєМиколая зимою - 19 грудня та весною - 22 травня.
Діяння Миколая стали причиною появи багатьох легенд, завдяки яким він з часом став одним з найважливіших святих. Декотрі з цих легенд збереглися й до нашого часу.
А тепер діти моляться до Святого Миколая, щоб він допоміг їм бути добрими і щоб нагороджував їх за добрі вчинки. Вони чекають ночі з 18 на 19 грудня, щоб почути срібні дзвіночки на санчатах, якими їде до них святий Миколай. Кажуть, що тоді радіє місяць на небі, посміхається, бо він знає, що в цю ніч усі радітимуть. І ті, хто робить подарунки, і ті, для кого вони призначені.
Бо найбільше щастя в житті – це творити добро.
Фізкультхвилинка «Зимова»              
Кажуть, Миколай весь день напередодні свята працює. Він випікає «зірочки » у дарунок дітям. Потрапивши до торбини Миколая, «зірочки» змінюються, стають схожими на свого майстра. Тож печиво, яке діти знаходять під подушкою вранці, звуть миколайчиками.Миколайчики — традиційне солодке печиво або пряники, які печуть до Дня Святого Миколая і дарують дітям.
Печиво може мати різну форму, від простих (зірочки, сонце, місяць) до складніших (півники, рибки, коники, ангели). Також поширена форма у вигляді дідуся — у свиті, з бородою.
Рецепти тіста та способи виготовлення також можуть бути різні: відтиснені у дерев'яних формах рельєфні пряники або вирізане формочкою з розкатаного тіста та розписане різнокольоровою білковою глазур'ю печиво. Деякі рецепти містять молоко та яйця — заборонені до вживання продукти, бо у цей час йде різдвяний піст. Але миколайчики призначалися лише дітям, а для малечі в піст робилися винятки. Отож і ми зараз будемо робити з вами печиво.(Діти виготовляють з підготовленого тіста печиво та ставлять його випікати в інпровізовану піч)
 За традицією святкування діти пишуть листи Миколаю зі своїми проханнями.
Учень
Коли зимонька надходить,
Земля примерзає,
До діточок йде у гості
Свято Миколая.
Як чекають! Листи пишуть,
Дають обіцянки,
А в переддень свята чемні
Вже з самого ранку.
Так, деякі діти до останнього дня посилали святому Миколаєві листи і навіть телеграми. Усі пишуть, що чемні, але чи це справді так?
Вчитель проводить гру
   Давайте, діти, доведемо, що ми виховані та чемні. Я буду казати речення, якщо ви згодні зі мною, то відповідайте хором «Це все я, це все я, це компанія моя», а якщо не згодні – мовчить.
-        Хто співає, веселиться і роботи не боїться?
-        Хто із вас таких хороших, на каток іде в галошах?
-        Хто із вас, скажіть лишень, знає віршів і пісень?
-        Чи багато тут у нас невмивак є серед нас?
-        Хто із вас, скажіть лишень, на зарядці день у день?
-        Хто найбільш із вас сумів з річки виловить корів?
-        Хто пройти ладен півсвіту, Миколая щоб зустріти?

Вчитель.Діти, а чому Миколая ми завжди називаємо щедрим?
         Ви всі очікуєте подарунків, море солодощів, іграшок. Але чи солодощі, іграшки є такі важливі? У давнину люди у нього просили не стільки матеріального добробуту, а здоров’я, благополуччя для своєї сім’ї, допомоги.
 Отож, чого у першу чергу потрібно просити? (Діти зачитують свої листи, які вони вже написали)
                                                                          
Усі учніпереглядають мультфільм про Миколая (Потім усі пригощаються солодким печивом).
Підсумок.                                                                                      
Вчитель. Діти, усі ваші листівки світлокрилі янголята передадуть святому Миколаю. І він здійснить усі – усі ваші бажання. Давайте ми всі разом пообіцяємо Миколаю, що:
                              - будемо гарно вчитися;
                              - будемо добрими та чемними;
                              - будемо завжди допомагати друзям;
                              - не будемо вживати лихих слів;
                              - будемо поважати старших;
                              - шанувати батьків, дідусів, бабусь;
                              - будемо любити свою Україну.





Комментариев нет:

Отправить комментарий